Bang voor de bevalling? 3 Tips om je angst te lijf te gaanWanneer je bang bent voor de bevalling, is het heel normaal dat je gaat googelen, op zoek naar tips om je angst voor de bevalling te verminderen. Ik heb destijds precies hetzelfde gedaan. Toch viel me wel wat op… alle tips die in de artikelen bovenaan in Google staan, bijvoorbeeld van oudersvannu of baby24, lijken op elkaar. Er worden iets andere woorden gekozen, wat heel handig is voor Google, maar de strekking is hetzelfde.
Wat je moet weten, is dat deze artikelen vaak door copywriters geschreven worden, die betaald worden voor het schrijven, op basis van de info die ze vinden op het wereldwijde web, maar die er zelf vaak weinig verstand van hebben, laat staan het zelf ervaren hebben. Ze zijn vooral geschreven om goed gevonden te worden in google, niet zozeer om jou van de allerbeste tips te voorzien. Dat is precies waarom je in ieder artikel dezelfde, zeer algemene tips vindt.
In dit artikel wil ik een aantal tips met je delen over angst voor de bevalling die heel anders zijn. Dingen waar je misschien nog niet over na gedacht had of bij stil had gestaan. Die niet uit de hoge hoed van ome Google komen, maar die gebaseerd zijn op mijn kennis en ervaring als bevallingscounsellor & doula, maar ook persoonlijke ervaringen.
Bang voor de bevalling? Onderzoek je angst
Dat jij bang bent voor de bevalling, kan heel veel verschillende redenen hebben. Je kunt bang zijn, omdat het je eerste bevalling gaat zijn en je geen idee hebt wat je precies kunt verwachten, maar het kan ook zijn dat je al een heftige bevalling achter de rug hebt. Deze oorzaken zijn vrij specifiek aan te wijzen, maar er zijn er nog veel meer, die in de meeste andere artikelen niet genoemd worden.
Wat ik zie bij de cliënten die ik begeleid bij het verwerken van een bevallingstrauma, is dat ze bijna allemaal iets hebben meegemaakt in hun leven dat best heftig was. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname als jong kind, een pestverleden, een auto-ongeluk. Heel vaak zijn het dingen die in eerste instantie helemaal niets te maken hebben met bevallen. En van alle deze ervaringen leert je brein iets. Bijvoorbeeld dat het onveilig is om de controle uit handen te geven of dat het onveilig is om jezelf uit te spreken. En dat doet je brein op een hele generalistische manier en dus niet op een manier van: ik was toen vier, het ging om mijn blinde darm, etc. Nee, bij iedere situatie die maar iets lijkt op de gebeurtenis die je eerder hebt meegemaakt, denkt je brein: onveilig! en zal stresshormonen gaan aanmaken die je klaarmaken om elk moment te kunnen vechten of vluchten. Dat is precies wat jij voelt gebeuren op de momenten waarop je je angstig voelt.
Daarom is het heel belangrijk om eens bij jezelf na te gaan welke heftige of indrukwekkende dingen er zijn gebeurd in je leven en of je je toen daardoor ook heel onveilig hebt gevoeld. Iets kan heel erg lang geleden zijn en rationeel gezien kun je daar al lang overheen zijn, maar je brein en zenuwstelsel onthoudt deze ervaringen wel en zullen direct reageren wanneer je in een situatie terechtkomt die ook maar enigszins lijkt op wat je eerder hebt meegemaakt. Ze willen je veilig houden en beschermen.
Kennis over bevallen is niet genoeg… je moet het ook durven toe te passen
Een van de tips die veel wordt gegeven bij angst voor de bevalling is: vergroot je kennis en doe een zwangerschapscursus. En natuurlijk ben ik het daar helemaal mee eens. Want hoe beter jij weet wat je kunt verwachten, wat je keuzes en opties zijn en hoe je kunt omgaan met de pijn, hoe beter. Maar… daarmee ben je er nog niet…
Je kunt namelijk heel veel weten, maar je moet als persoon ook zover zijn dat je het ook daadwerkelijk durft te doen. Je kunt in een zwangerschapscursus leren hoe je de regie kunt nemen over de bevalling, maar als jij je niet eerlijk durft uit te spreken, jezelf kleiner voelt worden tegenover je zorgverlener en daarom maar braaf ‘ja en amen’ zegt, terwijl je het eigenlijk niet wil, heb je er helemaal niets aan.
Ook jij als persoon mag gaan groeien, zodat je durft te gaan staan voor jouw wensen en keuzes, ook wanneer je op weerstand stuit of je zorgverlener het daar niet helemaal mee eens is. Je mag leren hoe je dichtbij jezelf blijft, in plaats van de ander te pleasen en je naar de zin te maken. Wanneer je daar als persoon in kunt groeien, zul je ook voelen dat je zelfvertrouwen gaat groeien.
Voel je veilig in je lichaam
Veel vrouwen die angst hebben voor de bevalling zitten helemaal in hun hoofd. Ik noem ze gekscherend ook wel eens wandelende hoofden op pootjes. Het lijkt alsof de connectie met hun lijf volledig afgesneden is geraakt. Het lijf is een onveilige plek geworden, waar je van alles voelt en ervaart wat heel spannend is. Het voelt veiliger om het weg te drukken en om in je hoofd te kruipen. Alles te beredeneren, voor’s en tegens af te wegen, in plaats van te vertrouwen op je buikgevoel.
En daar zit gelijk het probleem, want bevallen is een heel fysiek oerproces. Het vraagt je om uit je hoofd te gaan en om in je lijf te zakken. Je lijf neemt het over, maakt weeën, waar je geen controle over hebt. Ondertussen voel je in je lijf van alles gebeuren, bijvoorbeeld hoe je baby dieper in je bekken zakt. Wanneer je je niet veilig voelt in je lijf, zullen al deze dingen ervoor zorgen dat je nog angstiger wordt tijdens de bevalling en misschien zelfs in paniek schiet.
Daarom is het belangrijk dat je stapje voor stapje de verbinding met je lijf weer gaat herstellen. Gaat ervaren hoe het is om weer meer aanwezig te zijn in je lijf. Wat voel je dan, wat kom je tegen? Maar ook hoe je kunt omgaan met wat je tegenkomt. Wat zou er gebeuren als je er gewoon met je aandacht bij blijft, zonder het te willen veranderen?
Het begin van een prachtige ontdekkingstocht die je zo gaat helpen tijdens je bevalling. Dit zijn wel processen die tijd vragen, daarom is het belangrijk om er op tijd mee te beginnen tijdens je zwangerschap of misschien zelfs nog daarvoor.
Ben je bang voor de bevalling en mocht je na het lezen van deze tips zoiets hebben van: ‘hmm, daar moet ik nog wat mee.’ Zoek dan niet verder, want dat is precies waar ik jou bij kan helpen in de cursus Bevallen zonder angst. Een complete zwangerschapscursus en daarnaast ga je ook actief aan de slag om meer grip te krijgen op je angst voor de bevalling.
Eerst even uitproberen? Vraag dan hier de gratis proeflessen aan.