Angst voor bevalling verminderen? Ga aan de slag met deze 5 tips

Geschreven door Anke Velstra
29 maart 2021

Angst voor bevalling? Ontdek hoe je jouw angst voor de bevalling kunt verminderen, zodat je met plezier kunt uitkijken naar de geboorte van je kindje.

Wil je nog meer tips om je angst voor de bevalling te verminderen? Vraag dan hier het gratis e-book met 7 tips om je bevalling met meer vertrouwen tegemoet te gaan.

 

Waar komt je angst voor de bevalling vandaan?

In de meeste gevallen is de angst voor de bevalling niets wat op zichzelf staat. Vaak komt de angst voort uit ervaringen die je hebt meegemaakt in het leven.

Denk hierbij aan ervaringen zoals:

* misbruik
* verkrachting
* mishandeling
* miskraam
* een stilgeboorte
* een eerdere traumatische bevalling
* traumatische bevallingsverhalen van anderen

Daarnaast hebben vrouwen die in het verleden te maken hebben gehad met depressie, angst en/of een laag zelfbeeld ook vaker last van angst voor de bevalling.

Wanneer je extreem angstig bent voor de bevalling, noem we dat ook wel tokofobie.

 

Angst voor bevalling verminderen? Wacht niet tot het laatste moment

Ga aan het begin van je zwangerschap aan de slag met het verminderen van je angst voor de bevalling en niet pas aan het einde.

De kans is groot dat je angst voor de bevalling niet iets oppervlakkigs is, maar juist diepgeworteld ligt. Het kan dan ook even duren tot je tot de kern van jouw angst bent gekomen.

Daarnaast is het zo dat de angst voor de bevalling onder invloed van hormonen toeneemt naarmate je verder komt in de zwangerschap en het meest intens is rond de uitgerekende datum.

Wacht daarom niet te lang om je angst voor de bevalling te verminderen. Je zult merken dat je dan ook meer kunt genieten van je zwangerschap.

 

Bespreek je angst voor de bevalling met je zorgverlener

Ik kan me voorstellen dat het misschien een beetje spannend is, maar maak je angst voor de bevalling bespreekbaar met je verloskundige of gynaecoloog.

Het kan opluchten om erover te praten en vaak hebben ze ook goede tips en adviezen om je angst voor de bevalling te verminderen.

Ze kunnen je meer vertellen over hoe een bevalling verloopt, wat je kunt verwachten en met welke mogelijke risico’s je rekening moet houden.

Wanneer je het gevoel hebt dat je zorgverlener niet naar je luistert of geen begrip toont, kan het een verstandige keuze zijn om te kiezen voor een andere zorgverlener.

Sluit je af voor negatieve verhalen van een ander

Wanneer je even zoekt via Google of social media, kom je heel wat bevallingsverhalen voorbij.
Verhalen van hele serene badbevallingen, maar ook hele heftige verhalen van vrouwen die overvallen werden door allerlei complicaties.

Wanneer je last hebt van angst voor de bevalling, helpt het lezen van zulke heftige bevallingsverhalen je niet. Het kan juist de angst aanwakkeren.

Wanneer je het vertrouwen in jezelf en in de bevalling wilt laten groeien, kun je je het beste focussen op de positieve verhalen.

 

Laat je tijdens de zwangerschap en bevalling ondersteunen door een doula

Wanneer je angst voelt voor de bevalling, kan het voor jou fijn zijn om je te laten bijstaan door een doula. Een doula is geen vervanger van een verloskundige of gynaecoloog, maar biedt aanvullende fysieke, emotionele en mentale ondersteuning.

Daar waar een verloskundige of gynaecoloog na een korte check weer vertrekken en pas terugkomen als je kindje bijna geboren wordt, blijft een doula continu bij je, ongeacht hoe lang de bevalling duurt.

Tijdens de zwangerschap helpt een doula jou en je geboortepartner bij de voorbereiding op je bevalling. Deelt waardevolle kennis over het fysiologische proces van een bevalling en wat je kunt verwachten. En helpt je om jouw geboortewensen vast te leggen in een geboorteplan.

Door deze voorbereidende gesprekken, groeit er een vertrouwensband, waar je op kunt bouwen tijdens je bevalling.

Wil je de angst voor de bevalling verminderen en ben je op zoek naar een doula in een Friesland of een doula in Groningen? Check de links voor meer info.

 

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts