Alles weten over bevallen is niet hetzelfde als doen

Geschreven door Anke Velstra
22 september 2021

Je kunt je nog zo goed voorbereiden… een zwangerschapscursus doen, alles lezen wat los en vast zit over bevallen… toch is dat niet de garantie voor succes. Je weet nu namelijk veel over bevallen, je hebt kennis tot je genomen, maar weten is nu eenmaal niet hetzelfde als doen.

Sterker nog, als jij vol in de weeën zit, is de kans heel erg groot dat je je nog maar bar weinig herinnert van alles wat je hebt geleerd. Ergens ook heel logisch, want bevallen vraagt in jezelf keren, uit je hoofd gaan en in je lichaam zakken. Niet meer over dingen nadenken, maar meegaan met datgene wat je lichaam je aangeeft.

Dus om succesvol gebruik te kunnen maken van datgene wat je geleerd hebt over bevallen, heb je in de meeste gevallen een ander nodig om je te herinneren aan wat je wilt of zou kunnen proberen. Tijdens het grootste deel van de ontsluitingsfase zal je verloskundige of gynaecoloog hiervoor niet beschikbaar zijn. Ze komen regelmatig even bij je kijken om te kijken hoe het gaat, maar meestal hebben meer patiënten om voor te zorgen en moeten hun aandacht verdelen.

Je geboortepartner zal meestal wel de volledige bevalling, op een korte plas- en eetpauze na, aanwezig zijn. Maar niet alle partners hebben dezelfde kennis als jij hebt, sterker nog… ik ken genoeg vrouwen die een zwangerschapscursus zonder partner hebben gevolgd.

Daarnaast moet je je ook afvragen of je geboortepartner deze rol voor jou volledig kan vervullen. Hij of zij is namelijk ook emotioneel bij jou betrokken en voelt misschien ook best wel wat spanning. Heel vaak voelen ze zich een machteloze toeschouwer en worden ze behoorlijk overvallen door het oergeweld dat bij een bevalling komt kijken.

Als bevallingescounsellor hoor ik heel vaak dat vrouwen teleurgesteld zijn in hoe het is gegaan, in de rol van hun partner en ook blijven ze met veel vragen achter. Had het scenario anders kunnen zijn, wanneer ik….

Ik praat hier verder over door in deze podcast. Je beluistert de podcast via onderstaande link of via jouw favoriete podcast app onder de naam Moedermoed.
Veel luisterplezier!

p.s. Ben je na het luisteren benieuwd wat ik als doula in Friesland of als doula in Groningen voor jou kan doen? Plan nu een vrijblijvende kennismaking in.

 

Anke Velstra

Geschreven door: Anke Velstra

Ik ben Anke Velstra, gediplomeerd en ervaren counsellor, bevallingstrauma therapeut & doula gespecialiseerd in bevalangst en bevallingstrauma.

Gerelateerde Posts